Norjan lohenkasvatus on miljardibisnes

Norwegian Seafood Council on julkaissut vuoden 2020 kala-alan vientiluvut. Koronasta huolimatta vienti takoi jälleen ennätyslukuja.

Pelkästään kasvatetun lohen vienti on Norjassa noin seitsemän miljardin euron bisnes vuodessa. Yhdessä viikossa lohiviennin arvo on siis keskimäärin lähes 135 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Norjasta vietiin kasvatettua lohta 1,1 miljardia kiloa. Suomessa kirjolohen kasvatusmäärä on rajoitusten jälkeen vakiintunut 12 – 14 miljoonaan kiloon vuodessa. Norjasta lähtee siis lohta pelkästään vientiin noin kahdeksankymmentäkertainen määrä.

Yhdessä viikossa Norjasta viedään lohta keskimäärin reilut 21 miljoonaa kiloa. Se on puolitoistakertainen määrä Suomen koko vuotuiseen kirjolohen kasvatusmäärään verrattuna. Mittakaavaero norjalaisen lohen hyväksi on murskaava.

Suomessakin on kyllä saatu aikaiseksi visioita kalankasvatuksen lisäämisestä. Niiden toteutus on valitettavasti vain jäänyt lapsenkenkiin.

Niinpä norjalaisen lohen rekkaralli Suomeen jatkuu yhä edelleen ja suomalaisten syömästä kalasta enää alle viidesosa on kotimaista. Samalla tuontilohien rahavirta lähetetään ulkomaille sen sijaan, että sillä luotaisiin lisää työtä ja työpaikkoja suomalaisille.

Heikki Mäkinen, toimitusjohtaja
Superior Salmon Trout Finland Oy